rhodosi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Alternatívny slovenský pravopis 2

Definícia: Je to alternatívny slovenský pravopis, ktorý používa len základných 26 písmen slovenskej či medzinárodnej abecedy s tým, že diakritika – mäkčene, dĺžne, striežka na ô či vokáň, a dvojbodka na ä či prehláskované a či umlaut a zmäkčovanie e,i po d,t,n sú vyznačené kombináciou písmen základnej abecedy.
Abeceda a pravidlá: ; a, á=aa, ä=ae, b, c, č=cj, d, ď=dj=dy, dz, dž=dgj, e, é=ee, f, g, h, ch=hj, i, í=ii, ia, ie, iu, j, k, l, ľ=lj=ly, ĺ=ll, m, n, ň=nj=ny, o, ó=oo, ô=wo, p, r, ŕ=rr, s, š=sj, t, ť=tj=ty, u, ú=uu, v, w, x, y=ue(ü), ý=uee(ű), z, ž=gj, + ö=oe, ő=oee;

J = číta sa ako j, okrem toho po d,t,n,l zmäkčuje tieto spoluhlásky, ak sa nachádzajú na konci slova alebo pred spoluhláskou – dj,tj,nj,lj = ď,ť,ň,ľ.

Y = číta sa len v cudzích slovách, inak sa nečíta, okrem toho zmäkčuje d,t,n,l, ak za nimi nasleduje samohláska, dy,ty,ny,ly = ď,ť,ň,ľ. Zvýrazňuje sa tým aj zmäkčovanie d,t,n, ak za nimi nasleduje e alebo i.

Na západe Slovenska e a i po l vo výslovnosti nemäkčí, čo je prevládajúci trend v súčasnosti, tak ani tu nemäkčí a nezvýrazňuje sa.

+ Y takisto rozdeľuje hlásky vyznačené dvoma písmenami na jednotlivé, tj.aby sa čítali oddelene, napr.od informácií=od informaaciyii.

PAS2 - pravopis | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014